Etaj final SARA 2016

Totul despre electronica audio
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4168
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm

Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de PETRE »

La cererea mai multor membri ai Clubului Electronistilor https://www.facebook.com/groups/GrupulD ... ctronisti/" onclick="window.open(this.href);return false; si cu permisiunea lui Raimond Audio (cel care a conceput acest proiect), atasez aici schema amplificatorului.
Sper ca Raimond sa aiba timp si amabilitatea de a intra aici sa ne spuna mai multe despre acest deosebit amplificator. Eu am incercat sa culeg ceva date, dar acestea sunt imprastiate pe forumuri, in topic-uri ce depasesc o suta de pagini.
Am si o varianta de cablaj proiectata de dl. Alexandru Pop, pe care de altfel l-am si executat astazi.
PCB_sara.jpg
Iata si cablajul realizat fizic.
IMG_20161031_193313.jpg
Si acum schema disponibila pentru descarcare:
schematic-SARA-2016-v2.pdf
(64.78 KiB) Descărcat de 1207 ori
Atentie! cei care doresc sa realizeze in scop comercial acest amplificator, trebuie sa aiba acordul lui Raimond Audio.
RaimondAudio
Utilizator nou
Mesaje: 3
Membru din: Mar Noi 01, 2016 3:40 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de RaimondAudio »

Buna ziua prieteni. Fiind destul de multe de zis o sa intru abrupt in subiect asa incat sa nu ma lungesc prea tare riscand sa plictisesc. Ca o scurta istorioara, SARA-2016 este un amplificator nou proiectat, in vara anului 2016, care se bazeaza pe structura si experienta primei variante, SARA , din 2012. In acesti patru ani de zile am pornit de la o schema cu performante electrice cuantificabile, masurabile, de top dar care nu tinea cont de urechea cu care ascultam zi de zi si am ajuns la ultima varianta, SARA-2016, care are placerea sa aduca emotie si suflet in muzica. Poate parea un pic confuz de ce un amplificator care masoara foarte bine nu face neaparat din muzica o poezie...:)

Sunt destul de dese cazurile in care melomanii, audiofilii se plang ca sunetul unor aparate parca nu ar fi ceea ce trebuie. Nu de putine ori ne intalnim cu un sunet rece, strident, crispat care agreseaza si oboseste dupa auditii indelungate. Deja sunt zeci de ani si nu putine, in care electronisti si audiofili in acelasi timp au cercetat corelatia dintre functionarea aparatelor si senzatia auditiva perceputa. In cazul nostru concret al amplificatoarelor, s-au gasit printre altele, doua probleme care pot afecta auditia.

Reactia negativa despre care noi stim ca aduce numai lucruri bune, are si parti slabe, mai putin vizibile la o analiza sumara. Cu cat ea este mai puternica, cu cat castigul in bucla deschisa ramas disponibil la cheremul reactiei negative este mai mare, cu atat ea va reduce distorsiunile. Totusi, cum nimic nu este perfect, reactie negativa produce si "gunoaie". Repara un singur semnal puternic dar in acelasi timp va produce gunoie mai mici imprastiate intr-o banda larga. La masurare, la o analiza spectrala ele sunt confundate cu un fel de zgomot, dar din pacate obosesc urechea, fenomen cunoscut in lumea audiofila sub denumirea de "fatigue".

O alta constatare de-a lungul timpului a fost ca damping factor-ul foarte mare al unui amplificator nu inseamna neaparat mereu un lucru bun. Difuzoarele, de bas in special, se cam impart in doua clase mari de functionare. Cele cu motoare puternice, magneti din pamanturi rare, membrane grele si extrem de rigide, cursa lunga si diametre reduse pentru a fi potrivite unor boxe cu profil ingust, "modern" si difuzoarele de bas usoare, cu diametru foarte mare, din hartie, rapide si cu magneti mici. Controlul primul tip este efectuat aproape in intregime de catre amplificator iar damping factorul mare este mandatoriu, in schimb cel de-al 2-lea tip de difuzoare se bazeaza pe impedanta naturala oferita de aer. Acest ultim tip de difuzoare sunt rapide, au cursa scurta si nu vor prefera un control excesiv din partea amplificatorului. Un damping foarte mare asupra lor le va face sa devina mai lente, fenomenul de piston va diminua iar sunetul pare ca va fi ceva mai sec si fara un bas "carnos" , amplu.

In SARA-2016 am incercat sa rezolv cat se poate de elegant si simplu aceste doua probleme care pot afecta auditiile pe unele boxe. Am redus "forta" reactiei negative pana la un punct in care sa impac si capra si varza, adica sa fie suficient de mare incat sa reduca distorsiunile substantial, dar suficient de mica incat "gunoiul" rezultat sa fie cat mai mic si mai putin obositor la ureche. Celebrul Peter Baxandall cat si din nou celebrul Nelson Pass, dar si alti electronisti, au remarcat ca un castig in bucla deschisa de circa 20dB ramasi la dispozitia reactiei negative ar fi valoarea optima. Eu am setat-o la circa 27dB, lasand o rezerva in plus pentru cazul tranzistoarelor finale neamperechiate. Initial avea o valoare in jurul a 60-70dB si foarte important, era cazatoare cu o panta de 6dB/octava de la 100hz. Dupa scaderea ei la 27dB am obtinut si o liniarizare extinsa de la 100hz la 10khz, ceea ce aduce un beneficiu categoric la lucrul cu boxe grele, reactive. Un alt beneficiu este reducerea damping factorului din zona miilor de unitati catre sute de unitati si din nou important, rezulta un damping factor mai liniar nativ, care sa se impace bine cu foarte multe tipuri de boxe.

In mare cam asta ar fi filosofia din spatele SARA-2016, dar fiecare etaj in parte are povestea lui care cine stie, poate vor fi spuse vreodata...

Dar cum vorbaria nu face nici cat o ceapa degerata fara imagini, va atasez grafice si va scriu cateva caracteristici generale:

- tensiune de alimentare : diferentiala intre 45 si 55Vdc
- putere max. in 8ohm rezistiv: 150w
- putere max. in 4ohm rezistiv: 230w
- impedanta de intrare : 15kohm
- amplificare : 31x
- sensibilitate intrare pt alimentare 55vdc si putere maxima : 3,4Vac-vv sau 1,2Vac-rms
- banda de lucru (-3dB) : 1,5Hz-850khz
- slew-rate : 45V/us
Fişiere ataşate
SARA-2016 (1).rar
(2.36 MiB) Descărcat de 811 ori
scormonel
Utilizator nou
Mesaje: 11
Membru din: Lun Feb 23, 2015 1:29 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de scormonel »

In arhiva sunt numai simulari. As fi incantat sa vad rezultatul unor masuratori de laborator reale ca raport semnal-zgomot, factor de distorsiuni, banda de frecventa, raspunsul la semnal dreptunghiular si o masuratoare de slew-rate. Scuze, am corectat. Intervenise pentru mine sa ma ajute idioata de autocorectie. i-am dat "disable".
Ultima oară modificat Dum Iun 10, 2018 11:17 am de către scormonel, modificat de 2 ori în total.
RaimondAudio
Utilizator nou
Mesaje: 3
Membru din: Mar Noi 01, 2016 3:40 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de RaimondAudio »

Eu sunt si mai nerabdator sa masor varianta reala. Cum imi va pica pe mana un modul il voi supune tuturor masuratorilor descrise de tine Scormonel, inclusiv slew-rate-ul. Ca sa fac o gluma, pentru rata de sclavie n-am aparate de masura :)
yuri
Utilizator nou
Mesaje: 1
Membru din: Joi Dec 15, 2016 6:14 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de yuri »

Buna seara ,si schema de cablaj se poate sa o puneti aicea pe forum
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4168
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de PETRE »

atasez cablajul la scara...din pacate nu am silkscreen-ul
Fişiere ataşate
SARA-2016-B7W.pdf
(60.77 KiB) Descărcat de 773 ori
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4168
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de PETRE »

iata si silkscreen-ul

Cine mai doreste cablaje la pretul de 50 lei/buc, ma poate contacta pe privat.
Un cablaj = un canal
Amplificatorul a fost testat intre timp de Dl Alexandru Pop (exista rezultatele pe alt forum), acesta functionand ireprosabil, din prima.
Fişiere ataşate
SARA-2016-SILK-SCREEN-MIRRORED.pdf
(379.21 KiB) Descărcat de 693 ori
serbanp
Utilizator nou
Mesaje: 1
Membru din: Lun Ian 18, 2016 8:39 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de serbanp »

Buna ziua,
Va deranjez si eu cu doua intrebari:
La ce valoare ( in jurul carei valori) trebuie sa se regleze BIAS-ul si intre ce puncte s-a masurat ( intre emitorul Q16 si celalalt capat al R24 sau intre emitorii tranzistorilor Q16-Q21, de exemplu). Si cu scuzele de rigoare va mai intreb daca se poate utiliza in loc de 2N5550 tranzistorul 2N5551 sau cu ce anume se poata inlocuii .
Va multumesc.
RaimondAudio
Utilizator nou
Mesaje: 3
Membru din: Mar Noi 01, 2016 3:40 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de RaimondAudio »

Da, in mod evident se poate folosi 2N5551. Bias-ul se poate regla la alegere, undeva intre 20mA si 100mA. Cine are un radiator mai plapand alege 20mA, cine sta bine la capitolul racire, poate urca pana la 100mA per fiecare tranzistor final in parte.

Biasul se stabileste in felul urmator. Se da intrarea amplificatorului la masa, se cupleaza boxa si se porneste amplificatorul. Imediat se masoara tensiunea continuua dintre emitorul oricarui tranzistor final si iesirea de boxa. Aceasta tensiune continuua masurata, (care ar trebui sa se invarta de la 0mV pana in 25mV maxim) se imparte la rezistenta care se afla intre emitorul tranzistorului final si iesirea de boxa (practic rezistenta intre cele doua puncte intre care ai masurat tensiunea continuua). Valoarea rezultata este valoarea curentului de bias. In general exista o singura rezistenta in emitorul finalului dar cateodata sunt mai multe, doua, trei... Mare atentie ca in acest ultim caz sa se stabileasca rezistenta echivalenta rezultata din punerea in paralel a celor 2...3...rezistente existente la fatza locului. La aceasta rezistenta echivalenta se imparte tensiunea pentru a afla curentul de bias. Din trimerul rezistiv (din acel mic potentiometru al superdiodei), se invarte inainte sau inapoi pana se obtine tensiunea continuua corespunzatoare curentului de bias dorit.

Operatiunea se repeta si dupa ce amplificatorul a stat pornit 15 minute. Se regleaza din nou curentul de bias pana la valoarea dorita.

Dupa 30 de minute de la pornirea amplificatorului, cu amplificatorul pornit si nestins pana atunci evident, se repeta pentru a-3-a oara operatiunea de reglare a curentului de bias. Odata stabilit acest curent, gata, nu se mai umbla la el decat peste o perioada lunga de timp(luni, ani de zile) pentru verificari.

N-ar fi rau daca pe interiorul carcasei amplificatorului ati lipi o eticheta cu metoda de masurare si valorile pe care trebuie sa le regasiti si in montaj. Peste ani mintea te lasa dar fitzuica ba /204/ La fel si schema ar fi bine s-o aveti in interiorul carcasei lipita pe tabla.
gabygaby
Utilizator nou
Mesaje: 2
Membru din: Mar Noi 07, 2017 1:12 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de gabygaby »

Buna ziua. Exista si o versiune de cablaj cu finalii verticali, adica in picioare?
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4168
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de PETRE »

gabygaby scrie: Mar Noi 07, 2017 1:15 pm Buna ziua. Exista si o versiune de cablaj cu finalii verticali, adica in picioare?
Atasez arhiva cu cele necesare.
Spor.
Fişiere ataşate
SARA-2016-V2-PCB-V5.rar
(4.97 MiB) Descărcat de 661 ori
gabygaby
Utilizator nou
Mesaje: 2
Membru din: Mar Noi 07, 2017 1:12 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de gabygaby »

Mulțumesc. Văd că sunt trei perechi de finali pe cablaj, iar pe schemă două perechi. Ce specificații are cablajul cu trei perechi de finali?
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4168
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de PETRE »

atasez schema
Fişiere ataşate
sara schematic.jpg
sara schematic.jpg (92.34 KiB) Vizualizat de 14346 ori
alex mm
Utilizator nou
Mesaje: 1
Membru din: Lun Oct 31, 2016 10:14 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de alex mm »

Sau asa
Fişiere ataşate
SARA HI END 2016.jpg
SARA HI END 2016.jpg (102.25 KiB) Vizualizat de 14342 ori
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4168
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm

Re: Etaj final SARA 2016

Mesaj necitit de PETRE »

se da clik drepta pe imagine > deschide imaginea intr-o fila noua
si se vede bine
multumim @alex mm
Scrie răspuns