Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4145
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm
x 10
x 26

Eliminarea perturbatiilor radio produse de sursele in comutatie.

Joi Oct 21, 2021 4:23 pm

Un subiect mult dezbatut intre radioamatori, atat prin radio cat si pe internet.
Toate becurile LED, lampile LED, cat si alte surse in comutatie, trebuie sa aiba la intrarea cu 220V, circuite de filtraj L-C care sa impiedice semnalele cu care lucreaza (cat si armonicele acestora) sa se intoarca inapoi spre priza din care se alimeteaza.
In functie de producator si de tendinta de a face economie in productie, in unele aparate/becuri/lampi aceste filtre lipsesc. Am gasit intr-o lampa LED care perturba in draci, ca exista pe cablaj chiar si locul unde ar fi trebuit sa existe componentele filtrului respectiv, dar producatorul fiind tepar nu le-a mai pus.
Cel mai probabil asta se intampla si cu lampile de iluminat stradal de care se plang multi in banda. Practic firele prin care se alimenteaza lampile respective se transforma in niste antene de emisie si emit perturbatii in tot spectrul de unde scurte, ajungand poate pana in domeniul VHF.
Spre norocul meu, vad ca la mine s-au pus lampi LED de calitate si nu am nici un fel de problema, receptia fiind una desavarsita.

Daca la iluminatul stradal, sau la sursele perturbatoare ale vecinilor este greu (spre imposibil) de intervenit, pentru chestiile care bruiaza din propria locuinta exista solutii simple.
Toate Tv-urile CRT sau LCD vechi, sau alte aparate vechi cu surse in comutatie au pe alimentare filtrul respectiv, exemplificat in poza de mai jos. Trebuie doar sa taiati portiunea de cablaj care contine componentele de pana in puntea redresoare si sa-l montati pe alimentarea sursei care pertubeaza cat mai aprope de aceasta.
Am montat cu succes un astfel de filtru pe alimentarea unei masini de cusut industriala, care are motor pas cu pas si care ma deranja foarte tare.
Exista prin vechile Tv-uri Plasma astfel de filtre pe care eu as pune lejer consumatori de 500W

Spor, 73.
YO9-1046/IL
Fişiere ataşate
IMG_20211021_151007_800x600.jpg
IMG_20211021_151007_800x600.jpg (205.52 KiB) Vizualizat de 1082 ori
0 x

Gicu
Sponsorul PowerForum.ro

Pană dai de un raspuns bun, ia de aici un banc!

Copilul, la 4 dimineata, intra in dormitorul parintilor:
– Tataaa, tataaaa, un monstru este acolo la birou, cu parul valvoi si cu ochii rosii!!!
– Stai linistit puiule …e ma-ta, sta pe Facebook! 23/

Înapoi la “Radioamatorism”