Sursa de tensiune reglabila cu LM324

Aparatura, montaje, orice care nu se incadreaza in forumurile de mai sus.
SsMihai
Utilizator nou
Mesaje: 4
Membru din: Lun Mar 19, 2018 8:49 pm

Sursa de tensiune reglabila cu LM324

Mesaj necitit de SsMihai »

Buna seara!
Am o schema de sursa de tensiune reglabila realizata cu LM324. Am realizat montajul pe o placa de prototip si functioneaza perfect, dar zilele trecute am luat schema sursei si am incercat sa o inteleg. Incepator fiind, am cateva probleme la intelegerea schemei si v-as ruga, daca se poate, sa ma ajutati.
Prima problema peste care am dat este protectia. Am studiat la facultate recent la capitolul stabilizatoare, protectia cu tranzistor si rezistenta care are rol de traductor curent-tensiune. In schema atasata, rezistenta respectiva este R11 - 0.5 ohm. Dupa calculele mele, cand curentul prin aceasta rezistenta ajunge in jurul valorii de 1.2A, caderea de tensiune pe rezistenta este de aproximativ 0.6V si in momentul acesta se declanseaza protectia. In cazul tranzistoarelor am inteles cum functioneaza, dar in cazul de fata nu am inteles pe deplin fenomenul. Ce mi-am dat seama, este ca are legatura cu dioda D3.
A doua problema este amplificatorul U1A, din care eu mi-am dat seama ca ar fi un amplificator de eroare, dar cam atat stiu despre el si nu imi dau seama ce rol are.
Va multumesc!
Fişiere ataşate
dddd.JPG
dddd.JPG (76.16 KiB) Vizualizat de 4316 ori
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4168
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm

Re: Sursa de tensiune reglabila cu LM324

Mesaj necitit de PETRE »

In linii mari functionarea ar fi urmatoarea: U1C, U1D este indicatorul starii de protectie prin intermediul ledului LED1.
U1A este un stabilizator, furnizand la pinul 1 o tensiune de referinta stabilita de D1.
Protectia propruzisa se face prin intermediul lui R7 la pinul 6 (U1B)
SsMihai
Utilizator nou
Mesaje: 4
Membru din: Lun Mar 19, 2018 8:49 pm

Re: Sursa de tensiune reglabila cu LM324

Mesaj necitit de SsMihai »

Multumesc mult! U1B lucreaza ca si comparator. Imi puteti explica va rog putin mai detaliat care este fenomenul in momentul scurtcircuitului?
Am simulat schema in Multisim. Am masurat tensiuni, incerc sa studiez pas cu pas functionarea, dar, la scurtcircuit, inainte de rezistenta R12, inspre U1C, tensiunea este de 800 mV si dupa rezistenta R12 tensiunea este de 1.12 V, care este explicatia?
Scrie răspuns