Spatiu publicitar disponibil pentru cine sponsorizeaza un concurs pe acest forum.
Contact: petrecristea@gmail.com
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4019
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm
x 6
x 18

Metoda realizare cablaje prin transfer toner fara fier de calcat.

Mar Iun 19, 2018 11:03 pm

Metoda de la care am pornit si pe care am dezvoltat-o poate fi vazuta aici:Pregatirea cablajului:
Orice clip pe care il vezi pe net in acest domeniu incepe cu frecarea cu simt de raspundere a cablajului cu smilgher. O operatie enervanta inca de la inceput care iti taie tot cheful si in acelasi timp inutila. Este suficienta frecarea placii cu Cif crema din belsug, cu un burete de bucatarie usor umezit, dupa care se clateste bine si se sterge cu o carpa curata din bumbac, apoi se lasa cateva minute sa se usuce bine. Atentie la eventualele scame pe care le poate lasa carpa pe placuta.

Pegatirea solutiei pentru transfer:
In clipul de mai sus se foloseste acetona. Cum nu am gasit acetona pura a trebuit sa improvizez cu un alt solvent. Asadar folosesc cu succes Nitrodiluant D209 in amestec cu alcool izopropilic in cantitati egale. Utilizarea amestecului "minune" intr-un recipient de vopsea pentru par ajuta la distribuirea usoara, rapida si uniforma pe cablaj datorita stutului cu care este prevazut.

Efecturarea transferului de toner:
Masa de lucru trebuie sa fie perfect dreapta pentru a nu se aduna solutia intr-o parte a placii. Trebuie sa avem la indemana hartia cu desenul taiata pe contur (eu folosesc hartie cretata care se gaseste pe net), o pinza de bumbac impaturita in 2-4 straturi mai mare ca desenul, o placa plana cu care vom apasa (eu folosesc o placa din pal melaminat) si desigur placuta de cablaj care ar fi bine sa fie cel putin cu 5mm mai mare ca desenul.
Se distribuie uniform pe cablaj solutia intr-un strat de max 0,5mm, se aseaza hartia cu desenul in jos peste solutie fara a apasa si se lasa asa 10 secunde. Vom obseva cum hartia se umezeste absorbind solutia, in acest timp tonerul din desen se dizolva transformandu-se intr-o pasta. Dupa zece secunde asezam repede carpa impaturita deasupra, apoi placa plana, dupa care apasam cu mana 1-2 minute doar in plan vertical. Dupa acest timp luam carpa si observam ca hartia mai este totusi uda, drept urmare mai lasam pana hartia se usuca complet (2-3min) deoarece unii compusi ai nitrodiluantului nu sunt solubili in apa.
Dupa ce s-a uscat, introducem placa in apa cam 20min pentru a inmuia hartia, care v-a putea fi indepartata foarte usor frecand cu degetul, desenul ramanad in totalitate si in mod perfect pe suprafata de cupru.

Poate cad voi avea posibilitatea o sa fac un video.
Spor celor care se descurca!
Celorlalti, care nu pot sau nu au timp, va fac eu: viewtopic.php?f=61&t=3520
1 x

Gicu
Sponsorul PowerForum.ro

Pană dai de un raspuns bun, ia de aici un banc!

Ion avea 35 de ani si era tot neinsurat. Intr-o zi, la un bar, se intalneste cu Gheorghe si se baga la o bere, unde incep sa discute.
-Ma loane, dar tu chiar nu ai gasit vreo fata sa iti placa?
-Ba da! Mai multe chiar!
-Pai si atunci care e problema?
-Nu i-au placut mamei, ma! Indiferent pe cine-i prezint, mamei nu-i place!
-Pai atunci e simplu ma! Data viitoare alege o fata care sa-i semene mamei tale si precis o sa o placa.
Peste 2 luni se intalnesc astia iar. Ion era suparat foc.
-Ce ai Ioane de esti asa suparat?
-M-am luat dupa tine si am dus acasa o fata leit mama.
-Si? Nu i-a placut?
-Ba da ma! Cat a stat fata la mine, erau nedespartite!
-Si atunci care e baiul?
-Asta e prima pe care n-o suporta tata!

Înapoi la “Tutoriale”