Lectia 1 - Atelierul depanatorului

Nu facem inginerie electronica, nu oferim diplome, dar cu cunostintele acumulate aici (explicate pe intelesul tuturor) va puteti prezenta oricand la un examen pentru a obtine un certificat de calificare. Succes!
Reguli forum
Daca nu va apare butonul "Raspunde" sau "Topic Nou" inseamna ca nu puteti comenta in aceasta sectiune....aceasta optiune o au doar membrii experimentati ai forumului.
Repetati de mai multe ori lectiile afisate aici, urmarind sa respectati ordinea numerotarii Succes!
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4168
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm

Lectia 1 - Atelierul depanatorului

Mesaj necitit de PETRE »

Incaperea trebuie sa fie bine iluminata cu peretii albi pentru o cat mai buna reflexie a luminii. Petru iluminat se preteaza foarte bine (avandu-se in vedere si economia de electricitate), lampile de neon duble cu tuburi de 40W. Neaparat este necesara si o sursa de lumina portabila, fiind foarte utila in acest sens lampa de birou cu neon si lupa ce se gaseste de vanzare si pe internet. Mai ales datorita tendintelor de minimizare a componentelor si montajelor electronice, lampa de birou cu lupa este indispensabila.

Deasemeni incaperea trebuie sa fie foarte bine aerisita. Gazele degajate in urma lipirii componentelor cu fludor sunt toxice pentru organism. Este deosebit de utila prezenta unui ventilator plasat in perete care sa evacueze gazele din incapere.

Masa de lucru este bina sa fie cat mai spatioasa si sa aiba inaltimea unui birou normal. Undeva pe piciorul mesei sau pe braul de sub tablia mesei (cat mai la indemana) se monteza o priza multipla pentru acces cat mai facil la reteaua de alimentare. Pe masa tot intr-un loc cat mai facil, se prinde in doua holtsuruburi o cutie de tabla in care se tine pistolul de lipit, pentru a se evita caderea acestuia pe pardoseala.
Masa se va plasa la distanta de 1m de peretele unde va fi oglinda. Aceasta trebuie sa fie cat mai mare (macar 1m diagonala).

Este bine ca atelierul sa fie dotat cu un minicompresor de aer comprimat pentru curatarea aparateler de praf.
ImagineImagineImagine

Organizatorul de piese electronice, sub aceasta denumire sa gaseste deasemenea pe net. Nu trebuie sa lipseasca din atelier. Aranjarea pieselor pe categorii si valori usureaza mult munca, nemaifiind nevoie sa cauti la nesfarsit o anume componenta.
Imagine

Nu mai discutam despre nevoia de un calculator conectat la internet.
Cam asta ar fi strictul necesar, urmand ca fiecare sa-si amenajeze atelierul functie de cum crede ca este mai comod si mai practic.

Aparatura de masura si control necesara:

- Multimetru digital - nu va trebuie o scula scumpa, un DT9208A este suficient;
- Multimetru analogic (cu ac indicator) - util mai ales pentru verificarea tranzistorilor.;
- ESR-metru - verificarea rapida si precisa a condensatorilor electrolitici fara a-i scoate din montaj;
- Oscilosopul - deosebit de util pentru masurarea tensiunilor si vizualizarea diferitelor semnale in aparate. De multe ori un condensator de filtraj este depistat cu ajutorul osciloscopului. Pentru depanat tv-uri este suficient unul de 2Mhz....daca ai ceva inclinatii pentru unde scurte, atunci ai nevoie de unul pana la 30Mhz;
- Sursa de tensiune reglabila stabilizata 0-30V - necesara atunci cand este nevoie de a se injecta tensiune intr-un aparat sau cand se probeaza diverse montaje.
Desigur, lista aparateler necesare intr-un laborator adevarat este mult mai mare, dar pentru strictul necesar este suficient.

Scule necesare:

- Trusa de surubelnite - pentru tv-uri este necesara o surubelnita "stea" cu tija foarte lunga;
- Trusa de surubelnite fine - se poate cauta pe net trusa surubelnite GSM;
- Diversi clesti si clestisori, cu varful ascutit si cu varf indoit
- Pensete - neaparat macar una cu autoblocare pe inchis
- Pistolul de lipit si/sau ciocanul de lipit - pentru mai multe privind lipirea componentelor vom crea o lectie separata "Tehnica lipirii componentelor electronice".
si aici lista ar putea continua (de exemplu ar mai fi nevoie de o bormasina cu acumulator) dar dupa cum am spus ne oprim la strictul necesar