Reguli forum
Daca nu va apare butonul "Raspunde" sau "Topic Nou" inseamna ca nu puteti comenta in aceasta sectiune....aceasta optiune o au doar membrii experimentati ai forumului.
Repetati de mai multe ori lectiile afisate aici, urmarind sa respectati ordinea numerotarii Succes!
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4103
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm
x 9
x 26

Lectia 3 - Curentul electric

Mar Feb 25, 2014 1:25 pm

Metalele contin in structura lor cristalina electroni liberi care pot fi antrenati intr-o miscare dirijata daca la capetele metalelor se aplica doua potentiale diferite.
Ne imaginam metalul sub forma unui filament de bec.
Deplasarea electronilor liberi prin filament se numeste curent electric, iar diferenta de potential de la capete, tensiune electrica.
In miscarea lor de deplasare dirijata, electronii sufera o tendinta de infranare datorita lovirii lor de structura cristalina a filamentului, acesta prezentand o rezistenta care depinde de natura metalului din care este construit, de lungime si de diametru.

- Daca sensul de deplasare a electronilor alterneaza in timp, atunci avem curent alternativ si il intalnim la prizele din casa noastra.
reprezentare grafica curent alternativ.JPG
reprezentare grafica curent alternativ.JPG (3.34 KiB) Vizualizat de 1753 ori


Tensiunea alternativa se caracterizeaza prin: amplitudine (valoarea V) si perioada "t" (timpul in care are loc un ciclu complet - respectiv o alternanta pozitiva urmata de o alternanta negativa). Numarul de perioade descrise intr-o secunda poarta denumirea de frecventa. Cand avem 50 de sinusoide complete in periada t (1 secunde) atunci frecventa este de 50Hz.

- Daca miscarea electronilor se face intr-un singur sens, este vorba de curent continuu. Toate aparatele electronice functioneaza alimentate in curent continuu. Pentru aceasta curentul alternativ de la prize este redresat cu diode (punti redresoare), filtrat cu condensatoare si stabilizat.
prezentare grafica a curentului redresat.JPG
prezentare grafica a curentului redresat.JPG (3.09 KiB) Vizualizat de 1753 ori
curentul continuu filtrat si stabilizat.JPG
curentul continuu filtrat si stabilizat.JPG (2.4 KiB) Vizualizat de 1753 oriIntensitatea curentului electric (I) reprezinta debitul de electroni care trec printr-un conductor in unitatea de timp (o secunda). Unitatea de masura este Amperul (A). In electronica se folosesc submultiplii lui: miliamperul (mA) si microamperul (uA).
1A = 1.000mA = 1.000.000uA

Tensiunea electrica (U) reprezinta diferenta de potential dintre doua puncte ale unui circuit prin care circula un curent. Unitatea de masura este Voltul (V). In practica se folosesc multiplii si submultiplii lui.
1KV = 1.000V
1V = 1.000mV = 1.000.000uV

Puterea electrica in curent continuu (P) Unitatea de masura este Watt-ul (1W = 1A x 1V)
P = U x I
0 x

Gicu
Sponsorul PowerForum.ro

Pană dai de un raspuns bun, ia de aici un banc!

CUM SA FACI SEX CAND COPIII DORM
DUPĂ-AMIAZA (CATEVA SFATURI):
1. Preludiul este o pierdere de vreme. La propriu.
2. Nuditatea totală este foarte riscantă. La fel și lipsa păturii, indiferent de anotimp.
3. Nu vă implicați 100%! Cel puțin o ureche trebuie să rămână concentrată la zgomotele din camera copilului.
4. Cu cât terminați mai repede, cu atât vă cresc șansele să apucați să vedeți și un film.
5. Dacă aveți chef, folosiți cu încredere jucării. Atenție mare însă la piesele mici de Lego, sunt groaznice dacă îți intră-n ….Sau în …..
6. Îl știți pe Mutulică din Albă ca Zăpada?….Așa și voi.
7. Folosiți poziții care vă oferă un alibi. E ok să spuneți “Mami și tati stăteau îmbrățișați”. E mai greu de explicat de ce tati o împingea pe mami de la spate în timp ce-o trăgea de păr.
8. Să nu vă fie teamă că veți fi prinși. Copiii sunt ca animalele de pradă: miros frica.
9. Puneți în jurul patului jucării de-alea imbecile care chițăie când le apeși. Câteva secunde pot face diferența între un copil normal și unul traumatizat pe viață.
10. Dacă totuși sunteți prinși, spuneți adevărul: Nu e ceea ce pare! Tati are o problemă medicală la spate care impune ca Mami să-i țopăie în brațe.
11. Dacă totuși chiar vreți să-i spuneți adevărul, e bine să știți că terapeuții buni de copii sunt destul de scumpi.
12. Nu vă dozați energia, că nu sunteți la maraton. E o cursă contracronometru.
13. Ăștia mici dorm iepurește. Așa trebuie să vă “iubiți” și voi.
Și cele mai importante:
A. Se poate să fie nevoie să întrerupeți “proiectul” în orice moment. Așa că fiți mereu pregătiți să rezolvați problema singuri, mai târziu.
B. Nu uitați! Oamenii fără copii fac dragoste. Părinții ai căror copii dorm în camera cealaltă fac cardio.

Înapoi la “Lectii de electronica”