Pagina 1 din 1

Lectia 3 - Curentul electric

Scris: Mar Feb 25, 2014 1:25 pm
de PETRE
Metalele contin in structura lor cristalina electroni liberi care pot fi antrenati intr-o miscare dirijata daca la capetele metalelor se aplica doua potentiale diferite.
Ne imaginam metalul sub forma unui filament de bec.
Deplasarea electronilor liberi prin filament se numeste curent electric, iar diferenta de potential de la capete, tensiune electrica.
In miscarea lor de deplasare dirijata, electronii sufera o tendinta de infranare datorita lovirii lor de structura cristalina a filamentului, acesta prezentand o rezistenta care depinde de natura metalului din care este construit, de lungime si de diametru.

- Daca sensul de deplasare a electronilor alterneaza in timp, atunci avem curent alternativ si il intalnim la prizele din casa noastra.
reprezentare grafica curent alternativ.JPG
reprezentare grafica curent alternativ.JPG (3.34 KiB) Vizualizat de 3606 ori
Tensiunea alternativa se caracterizeaza prin: amplitudine (valoarea V) si perioada "t" (timpul in care are loc un ciclu complet - respectiv o alternanta pozitiva urmata de o alternanta negativa). Numarul de perioade descrise intr-o secunda poarta denumirea de frecventa. Cand avem 50 de sinusoide complete in periada t (1 secunde) atunci frecventa este de 50Hz.

- Daca miscarea electronilor se face intr-un singur sens, este vorba de curent continuu. Toate aparatele electronice functioneaza alimentate in curent continuu. Pentru aceasta curentul alternativ de la prize este redresat cu diode (punti redresoare), filtrat cu condensatoare si stabilizat.
prezentare grafica a curentului redresat.JPG
prezentare grafica a curentului redresat.JPG (3.09 KiB) Vizualizat de 3606 ori
curentul continuu filtrat si stabilizat.JPG
curentul continuu filtrat si stabilizat.JPG (2.4 KiB) Vizualizat de 3606 ori

Intensitatea curentului electric (I) reprezinta debitul de electroni care trec printr-un conductor in unitatea de timp (o secunda). Unitatea de masura este Amperul (A). In electronica se folosesc submultiplii lui: miliamperul (mA) si microamperul (uA).
1A = 1.000mA = 1.000.000uA

Tensiunea electrica (U) reprezinta diferenta de potential dintre doua puncte ale unui circuit prin care circula un curent. Unitatea de masura este Voltul (V). In practica se folosesc multiplii si submultiplii lui.
1KV = 1.000V
1V = 1.000mV = 1.000.000uV

Puterea electrica in curent continuu (P) Unitatea de masura este Watt-ul (1W = 1A x 1V)
P = U x I