ionut120v
Utilizator nou
Mesaje: 24
Membru din: Joi Oct 17, 2013 8:50 am

Dizertatie despre lampi

Lun Mai 13, 2019 10:02 pm

Mai stiu si acum sa lucrez cu lampi dupa atitia ani.

Problema este ca lampile consuma mult si nu mai sunt o optiune, poate doar pentru cei ce pot instala un hidrogenerator si pot folosi electronice vintage in mod curent.

Altfel doar ocazional sau muzeu.

Erau niste lampi cu incalzire directa cu 7 picioare care se folseau la receptoare radio alimentate cu generator termoelectric, ale aconsumau putin, dar catodul nu dura prea mult.

Cele mai raspaindite erau cele cu incalzire indirecta.

Seria 11 seria 21 din astea erau si in varinanta U curent de incalzire 100 ma se folseau in aparate radio fara transformator, filamentele se puneau toate in serie si in serie cu becuri de scala de 26v 100ma din alea de se foloseau pe vremuri la instaltiile de pom.

Totusi aceste lampi nu au fost prea raspindite deorece filamentul se arde destul de repede, personal nu am vazut nici un radioreceptor din acela in functiune.

Mai nou a fost seria 8x cu 9 picioare si bininteles lampile rusesti similare cu cele europene dar cu alt sistem de marcare.

In afara de lampile astea de consum general sunt si lampi speciale de putere mare, si lampi pentru emisie, pentru radare si alte aplicatii speciale cum ar fi acceleratoare de particule.

Avem diode, utilizate al redesare si detectie, triode utilizate la preamplificare si oscilatoare, Tetrode/pentode.tetrode cu emisie in fascicule, erau utilizate fie ca amplificator de frecventa intermediara fie ca amplificator final audio, ex PL84 fie in comutatie in baleiajul de linii. ExPL500, PL509.
Hexode/heptode utilizate ca mixer in radioreceptoarele superheterodina

In ziua de azi lampile sunt mai mult apanajul radioamatorilor, in general lampi de emisie.

In prezent radioreceptore cu lampi nu se mai folosesc in regim comercial deoarece benzile de frecventa pentru care au fost construite lampile la vremea respectiva nu mai prezinta interes, se folosesc frecvente de cativa Ghz ce semnale digitale, transmisiile analogice sunt o raritate acum.

Mai pot fi utilzate pentru amplificator audio vintage si tot ce tine de audio, pickup, magnetofon
.
0 x

Gicu
Sponsorul PowerForum.ro

Pană dai de un raspuns bun, ia de aici un banc!

Intr-o zi, Ionel il intreaba pe taica-su:
-Tata, ce-i aia Politica?
-Pai, fiule, nu prea stiu cum sa-ti explic. Uite, sa-ti dau un exemplu: eu sunt cel care aduce bani in casa asta, deci sa zicem ca eu sunt Capitalismul. Maica-ta administreaza banii, asa ca ea e Guvernul. Noi doi avem grija de tine. Sa spunem ca tu esti Poporul. Doica e Clasa Muncitoare iar frate-tu ala mic e Viitorul. Acum, du-te si gandeste-te la ce ti-am spus acum...
Merge Ionel la culcare, gandindu-se la exemplul dat de tatal sau. In timpul noptii, e trezit de plansetele fratelui sau. Se ridica din pat si merge pana in camera fratelui, unde observa ca acesta facuse pe el. Drept urmare, merge in camera parintilor, unde observa ca maica-sa doarme. Ca sa nu o trezeasca, hotaraste sa mearga sa-i spuna doicii. Ajuns acolo, gaseste camera incuiata. Se uita pe gaura cheii si-l vede pe taica-su in pat cu doica. Confuz, Ionel
merge inapoi la culcare. A doua zi dimineata, Ionel ii spune tatalui sau:
-Tata, cred ca am inteles ce e Politica...
-Spune, sa te aud...
-Pai, in timp ce Capitalismul reguleaza Clasa Muncitoare, Guvernul doarme, Poporul nu e bagat in seama si Viitorul e in rahat ...

Înapoi la “Montaje cu lampi”