Dizertatie despre lampi

Punct si de la capat!...o luam de la inceput!?
ionut120v
Utilizator nou
Mesaje: 28
Membru din: Joi Oct 17, 2013 8:50 am

Dizertatie despre lampi

Mesaj necitit de ionut120v »

Mai stiu si acum sa lucrez cu lampi dupa atitia ani.

Problema este ca lampile consuma mult si nu mai sunt o optiune, poate doar pentru cei ce pot instala un hidrogenerator si pot folosi electronice vintage in mod curent.

Altfel doar ocazional sau muzeu.

Erau niste lampi cu incalzire directa cu 7 picioare care se folseau la receptoare radio alimentate cu generator termoelectric, ale aconsumau putin, dar catodul nu dura prea mult.

Cele mai raspaindite erau cele cu incalzire indirecta.

Seria 11 seria 21 din astea erau si in varinanta U curent de incalzire 100 ma se folseau in aparate radio fara transformator, filamentele se puneau toate in serie si in serie cu becuri de scala de 26v 100ma din alea de se foloseau pe vremuri la instaltiile de pom.

Totusi aceste lampi nu au fost prea raspindite deorece filamentul se arde destul de repede, personal nu am vazut nici un radioreceptor din acela in functiune.

Mai nou a fost seria 8x cu 9 picioare si bininteles lampile rusesti similare cu cele europene dar cu alt sistem de marcare.

In afara de lampile astea de consum general sunt si lampi speciale de putere mare, si lampi pentru emisie, pentru radare si alte aplicatii speciale cum ar fi acceleratoare de particule.

Avem diode, utilizate al redesare si detectie, triode utilizate la preamplificare si oscilatoare, Tetrode/pentode.tetrode cu emisie in fascicule, erau utilizate fie ca amplificator de frecventa intermediara fie ca amplificator final audio, ex PL84 fie in comutatie in baleiajul de linii. ExPL500, PL509.
Hexode/heptode utilizate ca mixer in radioreceptoarele superheterodina

In ziua de azi lampile sunt mai mult apanajul radioamatorilor, in general lampi de emisie.

In prezent radioreceptore cu lampi nu se mai folosesc in regim comercial deoarece benzile de frecventa pentru care au fost construite lampile la vremea respectiva nu mai prezinta interes, se folosesc frecvente de cativa Ghz ce semnale digitale, transmisiile analogice sunt o raritate acum.

Mai pot fi utilzate pentru amplificator audio vintage si tot ce tine de audio, pickup, magnetofon
.
YO8CDQ
Utilizator nou
Mesaje: 1
Membru din: Mie Ian 04, 2017 6:27 pm

Re: Dizertatie despre lampi

Mesaj necitit de YO8CDQ »

Nu am sa dau un raspuns lui Ionut , el a facut o retrospectiva a aparatelor care lucrau pe lampi (tuburi electronice ). Eu am sa ma refer la primul aparat de radio care a patruns in tara noastra, pe diferite cai. Era prin anul 1952 si in special la tara, unde nu era electricitate ( ma refer la satele riverane Prutului ). Acolo am vazut primul radio marca RODINA. Taranul respectiv, aprindea lampa cu gaz lampant si dupa cateva minute intra in functiune acea minunatie a tehnicii. La oras era alta viata, aveam electricitate 110- 127 de volti , mai tarziu 220 de volti. In ceea ce ma priveste eu am avut in camera un radio marca TELEFUNKEN si asta era prin 1951, cand aveam cinci ani. Primul televizor cumparat de parintii mei a fost tot o marca ruseasca COSMOS 2, asta era prin anii 1953- 1955. Desigur ca inainte de Cosmos a mai fost RUBIN 102 si alte modele rusesti. Cam astea au fost pe scurt amintirile mele despre perioada de mult apusa. Multumesc pentru citirea articolului.
ionut120v
Utilizator nou
Mesaje: 28
Membru din: Joi Oct 17, 2013 8:50 am

Re: Dizertatie despre lampi

Mesaj necitit de ionut120v »

rubin 102 am vazut in stare de functinare
Scrie răspuns