De ce nu poți comunica la mai mult de 10-15km cu stația CB de pe mașină?

CQ de YO si totul despre undele radio
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4172
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm

De ce nu poți comunica la mai mult de 10-15km cu stația CB de pe mașină?

Mesaj necitit de PETRE »

De ce nu poți comunica la mai mult de 10-15km cu stația CB de pe mașină, indiferent de sculele pe care le ai și de puterea cu care emiți??

Pornim de la certitudinea ca Pământul este rotund. Cine mai crede ca este plat sa nu citească acest articol! /203/

Comunicațiile auto CB se bazează în principal pe unda directă intre doua antene.
Conform calcului matematic de aici: https://www.carpati.org/articol/linia_o ... devar/656/ undele radio produse de o antenă montată la înălțimea de 2m, ating Pământul la linia orizontului aflată la o distanța de 5km. Asta înseamnă ca antenele se mai pot „vedea” (in linie dreaptă) la 10km, aceasta fiind distanța în care se poate face o comunicare sigură.
În practică observam ca uneori comunicăm și la distante de până la 15-20km chiar și cu 4W, acest lucru fiind posibil din următoarele cauze: antenele corespondenților sunt performante si bine puse la punct, într-o oarecare limită undele radio urmăresc curbura Pământului, exista o diferență de nivel intre corespondenți datorită reliefului, sau diferite reflexii specifice undelor scurte.

Concluzie: Nu ajuta la nimic folosirea unor puteri nesăbuite mai mari de 10-20W. Cu surplusul de putere, în anumite condiții de propagare, ajungi până în ionosfera de unde semnalul va fi reflectat înapoi către Pământ la sute/mii de kilometri distanță. Același lucru se întâmpla și în sens invers. Din această cauză ne fâșâie uneori stațiile, pentru ca unii situați la mare distanța de țara noastră emit cu puteri foarte mari, iar la noi în stații ajung resturi de semnal (uneori inteligibil) reflectat din ionosfera.

La www.colegu.eu avem în stoc stații și antene CB, pe care știm sa le montăm și să le facem să funcționeze la randament maxim.
.

poza orizont.jpg
poza orizont.jpg (12.05 KiB) Vizualizat de 677 ori