Legaturi electrice plita Bosch cu 4 ochiuri de incalzire

S-a stricat masina de spalat? Mai ia-ti o nevasta!
bibanu47

Legaturi electrice plita Bosch cu 4 ochiuri de incalzire

Mesaj necitit de bibanu47 »

Buna ziua,

Va deranjez si eu cu o mare rugaminte.
Ieri mi-a sosit prin curierat o plita electrica Bosch cu 4 ochiuri ,provenita de la un aragaz nemtesc si nu stiu sa-i fac legaturile.
Plita are 4 ochiuri din care 2 de 2000 W si 2 de 1000 W iar din fiecare plita ies cate 4 legaturi care la randul lor merg afara in cate o rigleta cu 4 contacte pentru fiecare plita in pare.
Fiind novice in domeniul respectiv am crezut ca ar fi la 380 V dar afara pe eticheta scrie clar 220V 50 Hz,intrebarile ar fi urmatoarele:

-de ce fiecare plita are cate 4 fire?
-cum se leaga una din plite?
-nu ar trebui sa aibe un termostat cum au celelalte plite care in permanenta cupleaza si decupleaza ?

Culmea este ca propietarul de la care am cumparat-o imi spunea ca ar fi folosit si el una si se lega cu firele la oricare rigleta la contactele 2 si 3,adica la cele din mijlocul mufei cum ar veni si mai mentiona ca si cupla si decupla singura fara a fi montata pe instalatia aragazului dar nu vad unde sa aiba montate relee termice.
Am rugamintea sa mi se dea raspunsuri numai de catre persoanele care sunt in masura s-o faca,nu vreau presupuneri ca sa ard ceva.
Multumesc anticipat.
Fişiere ataşate
15052014650.jpg
15052014652.jpg
15052014653.jpg
plita electrica 6 kw.JPG
PETRE
Site Admin

Re: Legaturi electrice plita Bosch cu 4 ochiuri de incalzire

Mesaj necitit de PETRE »

Cred ca fiecare ochi are doua rezistente pentru trepte de caldura. Puteti verifica cu un ohmetru la care pini sunt conectate rezistentele masurand continuitatea. Probabil termostatul este incorporat in plita.
bibanu47

Buna seara,

Am masurat cu instrumentul pe continuitate,adica acolo unde este desenata dioda si comunica toate 4 legaturile si eu am crezut la fel ca ar fi terminalele la 2 rezistente dar se pare ca este una singura.
Presupun ca sunt trase mediane pe diferite trepte de putere exact ca secundarul la trafuri.
PETRE
Site Admin

Mesaj necitit de PETRE »

conectati la curent bornele intre care aveti rezistenta cea mai mare.....trebuiesc facute legaturi ferme cu un contact cat mai bun
bibanu47

Buna ziua

Voi merge la un magazin de profil si voi cumpara o rigleta de conectare si un comutator pentru sarcina respectiva.
Multumesc pentru indrumari.
bibanu47

Buna dimineata,

Va rog frumos daca puteti cumva in baza fisierului video sa-mi spuneti si mie la care terminale sunt legate rezistentele.
Unii spun ca ar fi 3 rezistente intr-o plita,altii ca ar fi doua,nu stiu ce sa mai zic...

http://tinypic.com/r/2ekui5f/8
Fişiere ataşate
eticheta.jpg
PETRE
Site Admin

Mesaj necitit de PETRE »

Vad ca fiecare ochi are patru fire. Puteti determina verificand ohmetric continuitatea daca sunt doua sau trei. Incepeti ditr-o margine a reletei.....daca intre primul pin si celelalte aveti continuitate inseamna ca sunt trei.....daca aveti continuitate doar intre perechi de pini inseamna ca sunt doua.
bibanu47

Pai sunt facute masuratorile in fisierul de mai sus dar nu ma pricep.
Sunt foarte descurajat deoarece nu ma asteptam ca pe o gramada forumuri sa nu primesc si eu un raspuns concret parca ar fi cine stie ce nava spatiala.
O arunc si termin povestea ca nu vad nicio finalitate si m-au luat deja durerile de capat.
Mai am sa scriu la Bosch in Germania dar au murit aia care le-au fabricat.
Nu mai mi-a ramas nicio varianta.
Deabia astept sa ma intrebe vreun electrician ceva despre un motor ca de nu l-oi pune sa masoare si grosimea tablei din care este confectionata coloana de tobe. /23/
PETRE
Site Admin

Mesaj necitit de PETRE »

Nu aveti de ce fi suparat....lumea nu a avut de-a face cu asa ceva insa eu cred ca este siplu. Pot exista doua situatii:
situatii plita.jpg
Trebuie sa aveti un multimetru digital si sa masori rezistenta intre cele patru puncte, apoi postati rezultatul. Considerati pinul 1 oricare dintre capetele regletei.
bibanu47

Uitati mai postez odata fisierul poate nu l-ati vazut.
Instrumentul meu nu este digital?
Cu ac in niciun caz nu este...
Si masuratorile de acolo nu sunt cele care le mentionati?
Plita asta are 40 de ani nu este vreo cucerire a stiintei,pe timpul ala masuram cu 2 fire si un bec.

http://tinypic.com/r/2ekui5f/8
PETRE
Site Admin

Mesaj necitit de PETRE »

Eu nu mi-am dat seama ca acela este un videoclip....am crezut ca este o poza.
Cred ca aveti asa: intre pinii 2-4 este o rezistenta de 500w (tocmai am masurat un reseu de 500w si are cam 50ohmi); intre pinii 2-3 una de 1000w si intre pinii 1-2 una de 1500w. Rezistentele nu functioneaza niciodata simultan....cred ca plita avea un comutator sofisticat. Probabil trebuie sa o folositi asa cum v-a spus cel care de la care ati cumparat-o, intre pinii 2-3 este puterea medie si cred eu suficienta.
bibanu47

Va multumesc frumos,am rezolvat.
Intr-o singura plita sunt 3 rezistente iar astea erau cuplate pe diferite puteri de un comutator cu 7 pozitii.
Ca sa obtin puterea maxima de 2000W se strapeaza pinul 1 cu 2 si 3 cu 4 iar pe cele 2 strapuri se alimenteaza cu tensiunea de 220V.
Au fost facute cu cap de nemti deoarece are o pozitie care degaja temperatura putina incat sa pastreze mancarea calda.
Fişiere ataşate
legaturi plita.jpg
Scrie răspuns