Pagina 1 din 1

panou fotovoltaic

Scris: Vin Ian 15, 2016 7:02 am
de gaby508
Salutare tuturor, va rog sa-mi dati si mie un raspuns la o intrebare.
Cu un panou fotovoltaic de 30v si 8A se poate incarca o baterie de 12v 70A in timpul unei zile cu o intensitate de 80% a luminii(sau 7 ore cu soare)? intre panou si baterie este si un controler de 12v 20A.

Re: panou fotovoltaic

Scris: Sâm Mai 14, 2016 9:37 pm
de ionut120v
Deoarece postarea este veche o sa abordez problema la modul general,
In pricipiu un convertor dc-dc poate adapata diverse surse cu diversi consumatori daca tensiune panourilor este mai mate ca cea a acumulatoarelor sepoate folosi un convertor buck care merge convenabil pana la rapoarte de 5-1 peste pierderile in bobina cresc destul de abrupt, in caz ca tensiunea panourilor este mai mica sepoate folosi un convertor boost merge bine pana la rapoarte de1:4 peste asta pierderile in bobina si dioda cresc.

In caz de rapoarte mai mari, sursa foreward e solutia simpla atit pentru coborire cat si pentru ridicare, va avea un trafo cu un raport putin mai mic decat raportul dorit pentru asigura o plaja de reglare prin control PWM.

Sursele pwm cu iesire de joasa tensiune 12-24-48v e bine sa fie facute cu redresare sincrona cu 2 mosfet pentru a reduce pierderile de conductie diodele cu siliciu au o tensiune directa la curenti mari aproape de1v si schottky de 0,5, la tensiunile astea mici si curenti mari sunt pierderi importante, comanda se poate face simplu cu 2 infasurari auxiliare pe traful de forta numai sa va asigurati ca asigura tensiunea corecta de comanda pe poarta si poarta e protejata cu 2 zennere antiserie, am si eu una din 120v in 24v si are la redresare 2 irfp 4468 pentru 60a.

Utilizarea unei astfel de surse va scuteste de sarmele lungi si groase de la panouri al baterii sarma groasa are 1-2m, pe ea se poate implementa si un MPPT, dar pentru cine nu stie programare se poate face simplu, punctul de lucru al panourilor se poate ajusta cu un potentiometru si se regleaza sezonier deoarece puntul MPP este dependent de temperatura, pierderea de eficienta este doar de 2-3 % fata de un MPPT real, in conditii de iluminare variabila mege mai bine ca un mppt deoarece nu iese din bucla.

Pentru cazul particular prezentat aici, bateria poate fi incarcata cu acel charger numai daca acesta este bazat pe un convertor buck, cele MPPT sunt obligatoriu asa, cele PWM pot fi sau nu, cu convertor DC_DC, trebuie consultate specificatiile, daca acestea permit incarcarea acumulatoarelor de 12 la panouri de tensiune mai mare sistemul poate fi construit.