De ce trebuie acordată (calibrată) antena CB și cum se face?

Drumuri bune Colegu!
Avatar utilizator
PETRE
Site Admin
Mesaje: 4183
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 8:38 pm

De ce trebuie acordată (calibrată) antena CB și cum se face?

Mesaj necitit de PETRE »

.
Despre rezonanța antenei:

Pentru a putea comunica eficient avem nevoie în primul rând de o antenă CB montata corect, cu plan de masă asigurat, caz în care în antena se va produce fenomenul de rezonantă. Însă este foarte important ca antena sa rezoneze în aceeași lungime de undă cu a corespondenților și nu pe alte frecvente.
Propun să urmăriți atent următorul clip (nu durează mult):



Chiar dacă demonstrația este făcută în domeniul frecventelor audio (pentru a se putea vedea și auzi), exact la fel stă treaba și în domeniul radio. Undele radio vor fi transferate intre antene cu randament maxim atunci când ele sunt rezonante și acordate pe aceeași frecventă.
Deci, vom avea o recepție foarte bună atunci când antena este calibrată în aceeași banda de frecvente cu celelalte antene. De asemenea, vom fi auziți bine de ceilalți colegi deoarece antena va radia în aer cu randament maxim energia radio produsă de stație la emisie.

Antena necalibrată nu va „trage” energia de radiofrecvență din stație pentru a o radia în eter, vom avea unde staționare pe tresa (împletitura) cablului coaxial (SWR mare), semnalul se va întoarce în stație afectând microfonul (este cazul celor care se aud slab și foarte distorsionat/gâjâit), pot fi afectate mai multe aparate din cabină (am întâlnit caz în care atunci când intra în emisie se schimbau posturile de radio la radioul mașinii). Nici la recepție nu este bine, stația va fâșâi foarte tare și se vor auzi doar colegii din apropiere.

Cum calibrez antena CB acasă?

Cu ajutorul reflectometrului analogic pe care îl puteți găsi aici: https://colegu.eu/produs/reflectometru- ... -radio-cb/ se poate calibra antena acasă. Aparatul este cel mai ieftin de pe piață, l-am verificat și măsoară exact ca un analizor de antena profesional.

Trebuie contactat la ieșirea din stație spre antena folosind un cablu de antena lung de 30-100cm cu mufe PL259 la capete.
Este metoda tradițională în care folosim semnalul radio produs de stație și în care măsurăm raportul SWR amintit mai sus, care trebuie sa fie cat mai aproape de valoarea 1, acest lucru indica faptul ca nu se returnează semnal pe împletitura cablului spre stație, caz în care antena este rezonantă și trage bine semnal spre a-l radia în aer.

Când spunem SWR 1:1 (aproape imposibil de obținut) am putea traduce așa: 1W emis de stație / 1W emis în aer. Un SWR de 1: pană în 1,3 este unul bun, pană în 1,5 este acceptabil, pană în 2 este satisfăcător, peste 2 este o problemă. Obținerea unui SWR bun depinde foarte mult de felul cum este montată antena, aspect depre care am mai discutat aici: viewtopic.php?t=5152 și aici: viewtopic.php?t=5107

Ca să exemplific și mai bine am desenat un grafic cu ceea ce trebuie să obținem.

Imagine

Observăm pe axa X avem canalele stației și pe axa Y nivelul SWR.
Cu roșu este exemplificată o antenă necalibrata, iar cu verde o antenă calibrată perfect care ne va aduce satisfacții.

Cum folosim reflectometrul PNI SWR-300?

Măsurarea SWR-ului.

1. Conectăm cablul care vine de la antenă la mufa ANT de pe aparat, iar cablul scurt îl conectăm între ieșirea din stație și mufa TRANS a aparatului
2. Calibrăm scala aparatului folosind canalul 21 (nu vrem să perturbăm colegii din trafic cu emisia noastră în canalul 22). Punem comutatorul PWR/SWR de pe aparat în poziția SWR, iar comutatorul FWD/REF în poziția FWD. Emitem cu stația și reglăm din potențiometrul CAL pană acul ajunge pe ecran în dreptul notației scrisa cu roșu SET, fix la indicația 10 de pe scală. Trebuie repetat acest pas de fiecare dată când folosim altă antenă.
3. Punem comutatorul FWD/REF în poziția REF.
4. Emitem cu stația pe canalul 21 și citim indicația SWR pe aparat. Facem același lucru în canalul 1, apoi în canalul 40. Putem nota indicațiile citite sau chiar desena un grafic asemănător cu cel de mai sus.
Dacă observăm un SWR mai mic spre canalul 1 înseamnă că antena rezonează mai jos în frecventă (caz în care spicul/tija antenei mai trebuie scurtată), iar dacă SWR este mai mic spre canalul 40 înseamnă ca antena rezonează mai sus (caz în care mai trebuie scos spicul din bobina antenei). Urmărim sa avem SWR cel mai mic în canalul 21 fata de canalele 1 și 40, pentru o analiză și mai exactă vedem cât avem și în alte canale. La urma vedem cat avem în canalul 22, valoare care trebuie sa fie identică cu cea din canalul 21, deoarece sunt apropiate.

Măsurarea puterii de emisie:

1. Punem comutatorul PWR/SWR în poziția PWR
2. Comutatorul FWD/REF în poziția 10W sau 100W capăt de scala, în funcție de puterea stației. Dacă vedem ca acul depășește 10W trecem în poziția 100W.
3. Emitem cu stația în canalul 21 și citim puterea pe scala gradată a aparatului.

Atenție!
Nu emite fără antena cuplată!
Nu deconecta antena în timp ce emiți, se poate defecta stația.
Nu pune mana pe antena în timp ce emiți, radiofrecvența “pișcă” rău, chiar și la doar 4W.

ZICERE: „Dacă antenă bună nu e, nimic nu e”