.
Lăsăm deoparte faptul că cea mai buna antenă ar fi una de 2m. Nu putem umbla pe drum cu antene care "zgârie norii". De exemplu, pentru un autoturism și o antena de 1,2-1,5m este prea lungă și arată urât.
Va supun atenției antena PNI ML75 care poate fi văzută aici: https://colegu.eu/produs/antena-cb-83cm ... m-si-mufa/
Va explic imediat de ce consider eu aceasta antenă cea mai bună:
1. Înălțimea totala a mașinii. Antena are cu tot cu baza magnetica înălțimea de 90cm, se potrivește pe autoturisme, pe capota la dube, pe cabina la dube, pe cabina utilajelor agricole, chiar si pe unele camioane care au plafonul cabinei ceva mai jos. Faptul că se rabatează ajuta ca atunci cand treceți printr-un loc mai puțin înalt sa o culcați la 90 grade, sau dacă o montați pe un plan inclinat (ex. capota unei dube) o puteți rabata astfel încât spicul (tija) antenei să fie perfect vertical. O puteți tine pe mașină inclinată spre spate la cel mult 20 grade, astfel încât ii dă mașinii un aspect ceva mai "profi".
2. Distanța de comunicare. Este dată de producător 10Km cu puterea legala 4W, confirm acest lucru, daca stația mai are si "2-3W" in plus distanta poate creste la 10-15Km. Suficient pentru o antena scurta, am mai vorbit despre distantele astea aici: viewtopic.php?t=5096
Nu va mai luati dupa legende de pe net, nici colegii de pe camioane nu pot vorbi la mai mult de 5-10km mai ales in timpul zilei, unii dintrei ei cheltuind cca 2000-3000 lei pe scule.
Nu pot fi probleme la recepție, fiind o antena rezonantă calibrată, orice semnal captat trebuie să fie redat de stație, depinzând si de nivelul de squelch pe care sunteți nevoit sa-l setați.
3. Gata calibrată. Puține antene pot fi calibrate de fabrica deoarece acordul lor depinde de locul unde sunt amplasate, si de planul de masa disponibil. Am explicat cum este cu planul de masă aci: viewtopic.php?t=5152
Calibrarea de fabrică este valabilă pentru montajul pe baza magnetică de la noi: https://colegu.eu/produs/antena-cb-75-c ... ara-cablu/
Am montat multe astfel de antene, in 90% din cazuri nu a trebuit să le calibrez. In ce-i 10% ramași a trebuit să retușez un pic din cauza locului unde a fost amplasată, însă abaterea nu era mare (mergea si așa), am tăiat sau am scos spicul din bobina 1cm, deci este foarte aproape de zona de acord in orice situatie. Nu umblati la lungimea spicului fara aparate de masura, o veti decalibra.
Atenție, la montajul pe mașina trebuie ținut cont la vehiculele care au plafonul ondulat, talpa magnetica a antenei trebuie sa "calce" cu toată suprafața pe tabla mașinii, altfel nu are plan de masă suficient si calibrarea nu mai este valabilă. Eventual mai citiți încă o dată asta: viewtopic.php?t=5152,
4. Alte avantaje. Este tipul de antena cu bobina prelungitoare la bază, fiind una cu pierderi minime. Mai vedem pe spic o porțiune elicoidală, aceea fiind tot o inductanță (bobina) care simulează un spic mai lung de 70cm și se obține o lărgime de banda mai mare. Acel "arc" format asigură și o elasticitate mare spicului, putându-se îndoi la 90 grade după care revine la loc. Discul dintre bobina de jos și cea de pe spic se spune ca ar fi contra descărcărilor electrice... nu vreau sa contrazic pe cineva, nu ar fi bine ca un trăsnet să lovească antena și nici nu am auzit ca s-ar fi întâmplat.
La www.colegu.eu avem statii CB și antene pe care știm să le montam și să le facem sa lucreze la randament maxim.
.